Elindult a Hajdúsági üvegjárat

Tavaly mintegy 100 ezer tonna üveggöngyöleg került forgalomba hazánkban. Ez egy évre, illetve lakosra vetítve hozzávetőleg valamivel több, mint 10 kg üveghulladék keletkezését jelenti.
 


Az üveghulladék anyagában jól hasznosítható, belőle újra csomagolóanyagot vagy építőipari alkalmazásokhoz például szigetelőanyagot (üveggyapot, habüveg), esetleg a manapság újra divatos üvegtéglát állíthatnak elő. Ezek a termékek nem igénylik a „vegytiszta” üveget, azaz a háztartásoktól begyűjtött üveghulladék ezekre a célokra kiválóan alkalmas.

A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft 15 települést lefedő szolgáltatási területén 124 ezer lakost szolgál ki, így ha az előbbi országos átlaggal számolunk, évi 1240 tonna keletkezik a térségben. A cég eddig a lakossági üveghulladékot kizárólag gyűjtőszigeteken gyűjtötte, amelyekből a szolgáltatási területén 150 edény van kihelyezve. Az így begyűjtött üveghulladék mennyisége nagyságrendileg nem változott az elmúlt években, amelynek mennyisége 150 tonna körül mozgott, ez a keletkező mennyiség valamivel több, mint egytizede.

A legoptimálisabb megoldás a kizárólag visszaváltható csomagolásban forgalmazott italok engedélyezése lenne, de a jelenlegi fogyasztás orientált szemlélet ennek sajnos nem kedvez. Így a megelőzés és az újrahasználat helyett, a sorban a következő megoldás – az újrahasznosítás – feltételeinek biztosítására tudunk törekedni. Hazánk az Európai Unió előírásaival összhangban igen ambiciózus célokat fogalmazott meg a keletkező üveghulladékok hasznosítását illetően. Eszerint el kell érni annak a 70%-át kitevő hasznosítását. A közelmúltig ezt a bemutatott eszközökkel nem lett volna egyszerű elérni, ezért a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft és a tulajdonos önkormányzatok az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával új módszerek bevezetéséhez igényelt és kapott anyagi támogatást 2015 év végén.

A közszolgáltató a közelmúltban indította el vendéglátó egységek és intézmények számára azt a próbaüzemi gyűjtési rendszert, melynek során az cég által kiosztott rekeszekben történhet a nem visszaváltható üvegek gyűjtése, így bizonyos időközönként csererekeszes módszerrel ürítve a bevont közületeknél keletkező üveghulladékot. A „Hajdúsági Üvegjárat” névre keresztelt programhoz, ez idáig több mint ötven vendéglátóhely csatlakozott. A kezdeményezés érdekessége, hogy a használatba vont műanyagrekeszeket a hulladékkezelő telepről származó műanyaghulladék újrahasznosításával egy hajdúböszörményi cég állítja elő.

A Hajdúsági üvegjárat programmal párhuzamosan több hajdúsági településen - Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hortobágy, Hajdúsámson, Balmazújváros, Görbeháza, Téglás és Bocskaikert – a közeljövőben üveggyűjtő edények kiosztásával bővül a házhozmenő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szolgáltatás. A mintegy 8000 üveggyűjtő kuka kiosztására a következő hetekben kerül sor és várhatóan júliustól indul azok ürítése negyedévenként.

Bízunk benne, hogy a bemutatott új gyűjtési módokkal az eddigi üveghulladék mennyiség többszöröse kerül szelektíven begyűjtésre, így több hulladék kerülhet anyagában újrahasznosításra és ez által kevesebb kerül a hulladéklerakóba.

 

Mi kerülhet az üveggyűjtő kukába:

Az üveggyűjtő kukák a háztartásokban keletkező öblösüvegek gyűjtésére használhatók. Ezek az üvegtípusok leggyakrabban az:

  • Italos üvegek, (sörös, boros, pezsgős, üdítőitalos, rostos leves stb.)
  • Befőttes üvegek, bébiételes üvegek,
  • stb.

Mit NE helyezzünk az üveggyűjtő kukába:

  • Műanyag palackot,
  • Kommunális hulladékot (szemetet),
  • Kerámia, cserép frakciót (törött tányér, bögre stb.),
  • Képernyő üveget,
  • Síküveg hulladékot (ablaküveg),
  • Szélvédőüveget.

 

További információ: www.hhgkft.hu/uvegjarat

 

Támogató a OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság ( www.szelektalok.hu )

 

';